Si NEI til pels!

Pels – forfengelighet dreper

En pels fremstår ikke lenger som vakker for den som kjenner pelsens historie. Ville pelsdyr fanges i feller som kan forårsake timesvis med smerte. Rev, mink, kanin og chinchilla sitter innesperret i trange nettingbur hele sitt liv for å ende som pelsprodukter. Dyrene lider både fysisk og mentalt av å aldri oppleve annet enn seks flater med netting.
Rev på pelsfarm. Foto: NOAH
Foto fra NOAH
Dyrenes tas livet av med elektrisk strøm, nakkeknekking eller gasskvelning – drap som rettferdiggjøres av menneskers forfengelighet. I andre land blir ofte dyr flodd mens de ennå lever. De døde og flodde kroppene deres males ofte opp og fores til de andre dyrene som fortsatt står i bur.
I Norge ville man ikke akseptert at hunder og katter ble holdt i trange nettingbur eller ble drept for pelsens skyld. Paradoksalt nok kommer imidlertid en del av pelsen på det internasjonale pelsmarkedet nettopp fra dyr som hund og katt – også de innesperret i trange bur og drept på de mest smertefulle måter.
Et flertall av Norges befolkning aksepterer imidlertid heller ikke at rev og mink brukes på denne måten. I flere europeiske land som England og Sverige er pelsproduksjonen helt eller delvis forbudt. Den norske pelsdyroppdretten holdes oppe av statssubsidier og eksport til land hvor dyrs rettigheter ennå er et ukjent begrep.
Idag er det å gå med pels ikke lenger et statussymbol, men et tegn på uvitenhet og tankeløshet. Kun den som ikke har kunnskap eller medfølelse vil bidra til at dyr sperres inne og dør bare for at man skal kunne finne igjen kroppene deres som en pelskant langs ermet på en jakke. Ved å kjøpe en vest eller et plagg med ekte pels støtter man denne industrien. Har du tenkt på at pels og skinn er et levende materiale som råtner når det ikke lengre sitter på en kropp? Alle kjemikaliene som brukes Vær så snill å kjøp fake pels neste gang eller dropp hele pelsen.

Fakkeltog 10 november!

Vær med å støtte NOAH sitt fakkeltog mot pels 10 november 2012 og vis at du bryr deg om dyrene og at vi ikke lenger vil ha pelsfarmer i Norge. Se pelsut.no for liste over fakkeltogene i de forskjellige byene og mer informasjon om pelsdyr og pelsdyrnæringen.

Takk til NOAH-for dyrs rettigheter for lån av teksten over.


Kommentarer

Populære innlegg