Frukt- og nøttesalami
Jeg kom over denne oppskriften på frukt- og nøttesalami og bare
MÅTTE prøve den med èn gang! Den skal ligge til modning i ca. en måned,
så hvis du lager den nå er den serveringsklar til jul. Det tar 1,5 til 2
timer å lage denne "salamien" hvis du ikke har laget de kandiserte
sitronene og appelsinene på forhånd. Disse kan også lages alene som godt
i desserter eller som gaver.
Ingredienser:
Fremgangsmåte:
Skjær fiknene i biter og kjør de til en klebrig masse i en kjøkkenmaskin. Ha de i en stor bolle og kjør så dadlene til de er som en klebrig deig. Bland sammen i bollen. Ha i grovknuste valnøtter, finhakkede sitron og appelsinskall, pepper og vanilje. Bland godt. (Lag de kandiserte appelsinene og sitronene som beskrevet nedenfor) Fordel blandingen på to ark med plastfolie, og form til to salamier. Press deigen tett sammen som en pølse. Fjern plastfolien og pakk salamiene inn i rispapir (jeg brukte en tørr type som jeg fuktet med vann). Rull salamiene inn i hvert sitt bakepapir og tvinn og knyt endene med litt tråd. Igjen, pass på at rullene blir tett og fin. Oppbevares tett og tørt i ca en måned til de er modne. Del opp i skiver og server!
Dette er første gang jeg lager slike, så jeg har ikke smakt de selv ennå. Mine kan åpnes 18 desember, så jeg får smaksteste da:)
Kandiserte sitron og/eller appelsinskall
Ingredienser:
Fremgangsmåte:
Skrell appelsinene eller sitronene så du får fine strimler. Størrelse kan du variere etter ønske. Til oppskriften over skal de uansett finhakkes så da spiller det liten rolle. Skal man gi det bort i gave kan man gjøre seg litt mer flid med skrellingen;) Kok opp vannet og ha skallet i. La det koke ca 5 minutter eller til skallet er mørt. Ta det opp med en hullsleiv og legg skallet til side. Ha sukkeret i vannet og kok opp. Ha skallet tilbake og kok det sukkeret har løst seg opp og sirupen er gjennomsiktig. Ta opp skallet med en hullsleiv igjen og legg det til siden til tørk. Sirupen kan du ha over i glass eller flasker og bruke på desserter etc. Du kan også la noe av skallet ligge igjen i sirupen.
![]() |
Frukt- og nøttesalami |
Ingredienser:
- 400 g tørkede fikener
- 400 g tørkede dadler, uten sten
- 200 g valnøtter
- 150 g kandisert sitronskall, finhakket
- 125 g kandisert appelsinskall, finhakket
- 1 ss nykvernet sort pepper
- 1/2 ts vaniljepulver eller frøene fra en vaniljestang
- Noen ark rispapir
Fremgangsmåte:
Skjær fiknene i biter og kjør de til en klebrig masse i en kjøkkenmaskin. Ha de i en stor bolle og kjør så dadlene til de er som en klebrig deig. Bland sammen i bollen. Ha i grovknuste valnøtter, finhakkede sitron og appelsinskall, pepper og vanilje. Bland godt. (Lag de kandiserte appelsinene og sitronene som beskrevet nedenfor) Fordel blandingen på to ark med plastfolie, og form til to salamier. Press deigen tett sammen som en pølse. Fjern plastfolien og pakk salamiene inn i rispapir (jeg brukte en tørr type som jeg fuktet med vann). Rull salamiene inn i hvert sitt bakepapir og tvinn og knyt endene med litt tråd. Igjen, pass på at rullene blir tett og fin. Oppbevares tett og tørt i ca en måned til de er modne. Del opp i skiver og server!
![]() |
Salamien rullet i bakepapir |
Dette er første gang jeg lager slike, så jeg har ikke smakt de selv ennå. Mine kan åpnes 18 desember, så jeg får smaksteste da:)
Kandiserte sitron og/eller appelsinskall
![]() |
Sirup med appelsin foran og sitron bak |
Ingredienser:
- 3 appelsiner eller 5 sitroner
- 5 dl vann
- 5 dl sukker
Fremgangsmåte:
Skrell appelsinene eller sitronene så du får fine strimler. Størrelse kan du variere etter ønske. Til oppskriften over skal de uansett finhakkes så da spiller det liten rolle. Skal man gi det bort i gave kan man gjøre seg litt mer flid med skrellingen;) Kok opp vannet og ha skallet i. La det koke ca 5 minutter eller til skallet er mørt. Ta det opp med en hullsleiv og legg skallet til side. Ha sukkeret i vannet og kok opp. Ha skallet tilbake og kok det sukkeret har løst seg opp og sirupen er gjennomsiktig. Ta opp skallet med en hullsleiv igjen og legg det til siden til tørk. Sirupen kan du ha over i glass eller flasker og bruke på desserter etc. Du kan også la noe av skallet ligge igjen i sirupen.
Kommentarer
Legg inn en kommentar