ShopStop, en bra trend for lommeboka og miljøet!

Det har vært mye fokus på et nytt begrep blandt jenter om dagen, nemlig ShopStop. Dette betyr å stoppe å handle over en periode på f.eks. et halvt eller et helt år. Ingen kjøp av klær, sko eller tilbehør er lov. Vi bruker enorme summer hvert år på nye ting, klær og annet. Mange ting blir brukt bare få ganger før vi kaster eller (forhåpentligvis) gir det bort.

I 1950 kastet hver normann ca. 25 kg avfall i året. I 2008-2009 kastet hver normann i snitt ca. 450 kg avfall i året. Hvis trenden fortsetter kan vi se frem imot ca. 600 kg avfall pr. innbygger i 2015!!! Både næringsavfall og husholdningsavfall har økt mye de siste årene. Av husholdningsavfall har møbler, klær, elektriske artikler og elektronikk økt mest.
Dette er helt vilt! Ved å ha inkjøpsstopp en periode eller over lengre tid sparer vi ikke bare penger, men også miljøet.


Flere måter å fornye garderoben på:
  1. Reparer klærne dine. Mye kan ordnes med nål og tråd. Bruk evt. symaskin til reparasjoner som blir vanskelige for deg. F.eks. hull i jeans, rifter i skjorter m.m. Mange ganger kan det være kult å klippe ut lapper av et annet stoff og sy det på. Sko, vesker etc. kan repareres hos skomaker. Det koster som regel rundt 140 kr. Har du gode sko som har fått en trøkk, kan det alikevel lønne seg å få fikset dem selv om du finner andre rimelige sko i butikken. Tenk på hvor mye vi kaster pr. år og på de 100 lappene du sparer.

  2.  Vask klær med omhu. Vi vasker gjerne ihjel klærne våre. Gjør det til en regel at du ikke vasker et plagg før det er absolutt nødvendig. Lukter det ikke svette under armene på genseren og det ikke er noen synlige flekker på den? Vel, da kan den brukes litt til. Pass på at du ikke vasker klærne for hard eller i for varmt vann. Vær også litt obs på at tørketrommel sliter veldig på tøyet. Om sommeren bør alt henges til tørk ute så sant det er mulig.

  3. Dekorer, pynt og redesign gamle plagg! En gammel veske kan bli kul med noen heklede blomster på eller noen gamle knapper. Finn frem perler, knapper, garn og stoffbiter og bruk kreativiteten. Bytt ut den gamle slitte hanken på vesken med et fint bånd eller med hanken fra en annen veske. Bytt lommer på den slitne buksa, og sitter den fint i livet, men er for kort på bena, ja da kan den bli en fin piratbukse eller skjorts til sommeren. Lag trykk eller mal på klær med silketrykkfarger. Disse fåes kjøpt på stoffbutikker eller kunstmateriell-butikker. En kort kjole kan bli en fin topp. Osv. Det finnes mange bøker om redesign som kan hjelpe deg igang.

  4. Sy nye plagg av gamle klær eller stoffer du har. Har du en slitt olabukse som du ikke kan bruke lengre, så kan den bli et fint skjørt. Noen gardiner du er lei av kan bli en fin kjole og har du masse små lapper med stoff eller mange garnrester, kan de bli et fint pledd eller skjørt. Lær deg å bruke nål og tråd og symaskin, så kommer du langt. Kan du i tillegg strikke eller hekle har du uante muligheter.

  5. Byttelån klær fra venner. Har du noen venner som har samme størrelse som deg kan dere ha en byttelåndeal. Å låne en kjole av venninnen en kveld kan være det du trenger for å føle deg litt ny uten å kjøpe en kjole som bare blir hengende i skapet etterpå.

  6. Hold byttekvelder. Byttekvelder er en unik mulighet til å få noe nytt tøy, helt gratis. Alle tar med seg det de ikke vil ha lengre og bytter det mot noe annet. Genialt konsept!

  7. Behold ting du er lei i stedet for å sende det i søpla. Er det noe du er lei av? Legg det bort en stund så du ikke ser det og ta det frem igjen når du vil ha noe nytt igjen. Da er det mer spennende. Mange ganger angrer vi på ting som ble kastet, for fargen eller fasongen kommer på moten igjen. Å ha noen vinterklær og noen sommerklær er ikke en dum idè.

  8. Pentøy til hverdags! En pen kjole må ikke brukes bare i bryllup eller slike anledninger. Da blir den skjeldent tatt frem, og sjansen er stor for at du synes den er for gammel neste gang du trenger en pen kjole. Med tights/bukser, en strikka genser og litt røffe smykker kan man bruke en pen kjole til en mindre høytidelig fest eller til hverdags. Hvis du tenker på hva du kan bruke kjolen til når du kjøper den, er det lettere å velge en kjole som er lett å style både til veldig pent og til hverdags. Og legg heller litt mer penger i en eller to kjoler som du liker og som går til det meste, i stedet for å velge ballkjolen som ikke går til annet enn den ene festen.
Bøker om redesign lånt fra biblioteket. Boken til høyre av Karen Marie Dehn er verd å kjøpe! Virkelig kul!

Jeg håper at alle vil tenke over hvor mye søppel vi kaster og hva vi bruker pengene våre på. Hvis alle gjør litt for å minske avfallsmengden kan vi redusere dette skrekkelig høye tallet med mange kg.
Må du ha noe nytt finnes det mange bruktbutikker og loppemarkeder som har mange godbiter. Og overta ting fra venner og kjente. Det finnes også mange bøker om redesign og hvordan redusere søppel som du kan låne gratis på biblioteket. Her kan du få masse inspirasjon og tips.

Lykke til!!

Kommentarer

  1. For et flott og inspirerende innlegg! Det er helt sant at vi kaster alt for mye av ting som fint kunne vært reparert, og at vi sliter unødvendig mye på tingene våre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Helt enig. Håper man kan bli mer bevisst rundt det med søppel og forbruk. Vi skaper utrolige mengder søppel. Hvordan vil det gå om dette økes? Kan hende tegnefilmen Wall-E ikke er på villspor på det området ;)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg